# # # #
3. července 2020

Astronomické léto a jeho požadavky

Letní slunovrat proběhl 20. června a přinesl novou sezónu. Léto, ačkoli se zatím hlásí jen velmi opatrně, schované za časté dešťové přeháňky a pár obláčků, je oficiálně tady a sním přichází i nezbytné sezónní práce na našich zahradách. Jak se dostatečně připravit nejen na vlnu veder a sucha ale třeba i potenciální útoky škůdců, hmyzu a jiných nepříznivých vlivů, na naše milované, ideálně kvetoucí a zelenající se zahrádky? Pár tipů bychom dnes měli i co se vnitřku domů a interiérů týče…


Okna

Těmi začneme příhodně, jelikož právě ona propojují vnitřní a venkovní prostředí. Umytá byste je měli mít už od Velikonoc, teď nastal čas na praktická řešení.

  • Opatřete je roletami, markýzami a závěsy, abyste mohli stínit žár letního slunce
  • Pořiďte sítě proti hmyzu a nezvaným návštěvníkům. Mravenci, komáři, klíšťata a vosy? Maličcí tvorečci, mít je v našem obydlí je ale velká noční můra.
  •  Pokud problém s hmyzem nabyde většího měřítka, s agresivnějším bojem pomohou elektrické bariéry, rozprašovače, vaporizéry s insekticidem… Doporučujeme koupit co nejdřív protože tato živelná katastrofa nepostihne pouze vás, ale i tisíce jiných – regály hobby marketů budou brzo prázdné.
  • Mucholapky, repelenty, sladké pasti… zjednoduší boj proti vosám a sršňům. Ale pozor (!) ve chvíli, kdy objevíte vosí hnízdo v podkroví, neváhejte a volejte na pomoc odborníka. Paličaté likvidace svépomocí byste mohli v bolestech litovat.


Klimatizace


Vyměňte baterii za novou a vyčistěte filtry. Zbavte veškerého prachu a péči věnujte také domácí meteo stanici, větrákům a detektorům kouře. V létě budete mít čistotu, kvalitu a teplotu vzduchu u vás doma plně pod kontrolou.


Malba a impregnace

! Honem. Vymalujte, ošetřete a nalakujte vše, co je potřeba, dřív, než udeří vlna skutečných veder. Při práci byste se roztékali jak vy, tak vaše dílo. Nový nátěr oknům a dveřím, ošetření a lakování terasy, palubek a venkovního nábytku. Čistý a nablýskaný gril pro hodování za vlahých, romantických letních večerů.


Voda

Zajistěte odvod ze střechy, vyčistěte okapy a pořiďte nádrž na dešťovou vodu – vody je málo a každá kapka přijde vhod.

Vyčistit studnu, promazat čerpadlo, zkontrolovat potenciálně prasklé hadice.

Zahrada

  • Začněte s prořezáním a sestřižením zeleně, aby vám „nepřerostla přes hlavu“. Samozřejmostí je likvidace plevele.
  • Nabruste kosu nebo zkontrolujte, opravte zahradní sekačku.
  • Zamulčujte stromky a ovocné keře.
  • Věnujte pozornost kompostu. Nesmí být příliš mokrý a zahnívat.
  • Kvalitně pohnojte a preventivně aplikujte přípravky proti škůdcům. Nejprve volte ty na co nejpřírodnější, nejšetrnější bázi. Chemické až v případě akutního problému.
Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
17. dubna 2024

Kvalita bez nadměrného luxusu a dobrá lokace přináší oživení na pražském trhu s byty

Rezidenční trh v Praze zažívá nový vzestup díky významným projektům stabilních developerů, jako jsou Skanska a YIT. Tyto projekty, připomínající svou kvalitou a spolehlivostí automobilovou značku Volkswagen, získávají na popularitě mezi zájemci o nemovitosti. To dokazuje nyní i spuštění již třetí etapy vysočanského projektu Čtvrť Emila Kolbena od společnosti Skanska, která v dubnu vstoupila do…

Číst článek
4. dubna 2024

Darovací smlouva na nemovitost v roce 2024: Vzor a vše co potřebujete vědět

Darování nemovitosti může být významným krokem v životě, které vyžaduje pečlivé přípravy a dodržení právních předpisů. Jedním z klíčových dokumentů v tomto procesu je darovací smlouva na nemovitost. Co všechno je třeba vědět před jejím sepsáním a jak ji správně sestavit? Co je darovací smlouva na nemovitost? Darovací smlouva je právní dokument, kterým dárce bezúplatně…

Číst článek