# # # #
Pohled na budovu rezidenčního projektu ICON Park v Kladně
5. května 2022

Nedívejte se při investici do bytu jen na cenu a výnos. Aktuálním hitem jsou byty do 50 km od Prahy

Pohledem rychlosti návratnosti investic byl mezi investory největší zájem o sever Česka – a to zejména o města jako Ústí nad Labem nebo Chomutov. Čistě matematicky to vychází, ceny za jeden metr čtvereční nového bydlení jsou zde oproti zbytku republiky výrazně menší, ale investor, který má v prvé řadě za cíl dlouhodobou investici ochránit, by se měl dívat i na další aspekty než jen na cenu. Zajímavější a bezpečnější investicí tak jsou papírově dražší byty do 50 km od Prahy.

Do hry totiž vstupují proměnné jako míra nezaměstnanosti v regionu, výskyt rizikových zón, plánovaný rozvoj infrastruktury apod. Až všechny tyto podmínky pro vstup na trh určují, kam se skutečně vyplatí investovat. Jakmile se totiž na bytové investice začneme dívat komplexněji, vychází nám, že daleko lepším místem pro investice jsou kupříkladu Kladno, Mladá Boleslav, Beroun či Kutná Hora.

„Atraktivita středočeského kraje je nabíledni – jen v Mladé Boleslavi se nyní chystají projekty s celkovým počtem 200 bytů. Oblíbenou investiční destinací je také Kladno, kam jde jen letos do prodeje přes 300 bytů, z čehož 200 začínáme od května nabízet přímo na Home Portalu,“ upozorňuje na nové byty v kraji Jan Vitvera, obchodní ředitel Home Portal.

Budoucí investiční atraktivita Kladna je také povzbuzena chystanou vlakovou rychlodráhou vedoucí přes letiště Václava Havla do Kladna. Ta má přivítat první cestující v roce 2029 a zrychlit cestu z Kladna do Prahy o polovinu.

Aktuálně „chybí“ na Kladně pět až sedm tisíc bytů a na serverech, které se orientují na nájmy, nenaleznete ani jeden nájem v novostavbě.

„Investiční výnosy na Kladně sice dosahují jen poloviny výnosu Mostu či Chomutova, ale byty v okolí Prahy jsou pro investory menším rizikem. Na Kladně je v plánu postavit dalších 600 bytů až do konce roku 2025. Zajímavost Kladna roste i z důvodu kompletní občanské vybavenosti a dostupnosti 40 minut příměstskou dopravou do Prahy,“ dodává Filip Semrád, realitní makléř Home Portal, který má prodej bytů nejen ve středočeském kraji na starost.

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
17. dubna 2024

Kvalita bez nadměrného luxusu a dobrá lokace přináší oživení na pražském trhu s byty

Rezidenční trh v Praze zažívá nový vzestup díky významným projektům stabilních developerů, jako jsou Skanska a YIT. Tyto projekty, připomínající svou kvalitou a spolehlivostí automobilovou značku Volkswagen, získávají na popularitě mezi zájemci o nemovitosti. To dokazuje nyní i spuštění již třetí etapy vysočanského projektu Čtvrť Emila Kolbena od společnosti Skanska, která v dubnu vstoupila do…

Číst článek
4. dubna 2024

Darovací smlouva na nemovitost v roce 2024: Vzor a vše co potřebujete vědět

Darování nemovitosti může být významným krokem v životě, které vyžaduje pečlivé přípravy a dodržení právních předpisů. Jedním z klíčových dokumentů v tomto procesu je darovací smlouva na nemovitost. Co všechno je třeba vědět před jejím sepsáním a jak ji správně sestavit? Co je darovací smlouva na nemovitost? Darovací smlouva je právní dokument, kterým dárce bezúplatně…

Číst článek